Thermaalbaden


schakenEén van onze favoriete activiteiten is het bezoeken van thermaalbaden. En we boffen, want we hebben een ruime keus. Een bezoek aan een thermaalbad is voor veel Hongaren een bijna dagelijks ritueel. Ze gebruiken het om gewoon te baden, maar het is ook een plaats om vrienden en familie te ontmoeten, bij te praten en bijvoorbeeld te schaken.

De temperatuur van de thermale baden verschilt, het ene bad is 34-36 graden, andere tussen de 37-40 graden. Bloedvaten verwijden in warm water, weefsels krijgen meer zuurstof en spierspanning neemt af. Dit  helpt spieren te ontspannen, waardoor pijn vermindert. Dit heeft een gunstige invloed op chronische ontstekingen en pijnen zoals reuma.Thermaalbaden zijn goed voor je! Thermaalbaden zijn belangrijk voor de gezondheid, genezing en herstel van de Hongaren. Eén van de gunstigste effecten is drijfvermogen, waardoor ons lichaamsgewicht tot een tiende wordt teruggebracht, hierdoor is er minimale belasting op je gewrichten.

Thermaalwater bestaat uit mineralen zoals zwavel, calcium, magnesium, chloride, waterstofcarbonaat en sulfide. Met het verwijden van de bloedvaten wordt zwavel opgenomen door de huid. Dit verlaagt de bloeddruk en verbetert de doorbloeding van de bloedvaten zoals de kransslagaders. Verder heeft zwavel een ontstekingsremmende werking, goed voor onder andere  psoriasis, eczeem en osteoporose.

Afstand van Vidám Ház naar de Thermaal baden:

Naam thermaalbad Autominuten
Thermal Bath Tiszafüred 19 minuten
Zsórifürdő Mezőkövesd 19 minuten
Thermál Szálló, Bogács 40 minuten
Thermal Bath and Aquapark, Eger 40 minuten
Egerszalokfurdo 42 minuten
Miskolc-Tapolca cave bath 50 minuten
Thermal Abádszalók 40 minuten
Thermal Berekfürdő 50 minuten
Thermal Hajdúszoboszló 70 minuten

Iets vergeten? Geen nood! De meeste thermaalparken zijn voorzien van marktkraampjes, waar van alles te koop is, van echte Hongaarse Lángos, tot zwemkleding en -speelgoed en zonnebrand.

Een bezoek brengen aan een thermaalbad is voor ons iedere keer weer een feest! We maken onze keus op basis van waar we op dat moment zin in hebben. Soms gaan we een hele dag, soms combineren we een bezoek aan het thermaalbad met een rondgang over de markt, of met winkelen.

Zwembad EgerDe term “thermaalbad” is eigenlijk niet het goede woord. Bijna alle thermaalbaden zijn gevestigd op complete parken. Ieder park beschikt  over meerdere zwembaden, van minimaal 4 tot wel 13 stuks. De verschillen zitten in temperatuur en samenstelling van het water. De grotere thermaalparken beschikken over uitstekende faciliteiten voor (kleine) kinderen. Speciale zwembaden met glijbanen en speelgoed, grote en lange glijbanen, trampolines en tennisbanen. Bomen bij zwembadDe parken zijn voorzien van bomen, waar je heerlijk in de schaduw kunt relaxen of lezen. We hebben opklapbare stoelen beschikbaar om mee te nemen. Of wat dacht je van een goed gevulde picknickmand? We hebben een ouderwetse picknickmand beschikbaar, compleet met servies, kurkentrekker, (plastic) glazen en bekers en blikopener. Alleen de verse inhoud nog!

Onze jongens, zeker toen ze nog klein waren, kregen het vaak koud en de warme thermaalbaden waren daar een buitengewoon goede oplossing voor. Wanneer we in Nederland, Duitsland of Oostenrijk naar een zwembad gingen, stelden ze regelmatig de vraag: “Mama, ik heb het koud, waar is het thermaal?” “He? géén thermaal?”

In de buurt zijn er altijd (betaalbare) gezellige eetgelegenheden te vinden. Ze hebben vrijwel altijd Duitse of Engelse menukaarten beschikbaar. We hebben een lijst van onze favorieten plekjes klaarliggen!

Tot zover de zwembaden.

Volgende keer gaan we het hebben over de Hortobágy, of voluit: het Hortobágy Nemzeti Park. Het park dat op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat. Houd ons blog in de gaten!

  Geef een reactie

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Referenties

  Direct boeken?

  Voornaam:

  Achternaam:

  E-mail:

  Beschikbaarheid:

    vrij     bezet

  Datum aankomst:

    Uw selectie     bezetOK

  Datum vertrek:

    Uw selectie     bezetOK

  ⇓ Klik hier voor gratis E-boek

  Dowload gratis E-boek