Voor de eerste keer naar Hongarije


Ga je voor de eerste keer naar Hongarije? Vragen die we krijgen zijn onder andere: Welke taal spreken ze daar? Hoeveel kilometer is het en hoe lang doe ik hierover? Is Hongarije veilig? Kan ik terecht met Engels of Duits? Hoe kan ik betalen? Zijn er ook euro’s? Kan ik pinnen? Wat is het prijspeil in Hongarije?Hoe zijn de wegen? Moet ik tol betalen en hoe doe ik dat? Welke taal spreken de mensen in het dorp? Waar kun je boodschappen doen? Wat kost het om uit eten te gaan? Wat is er in de buurt te doen? Wat is typisch Hongaars? Wat is het niveau van de gezondheidszorg voor toeristen?

Algemeen:

Wat is het klimaat in Hongarije? Hongarije heeft een gematigd landklimaat, dit betekent warm in de zomer en koud in de winter. Vanaf maart/april is het er al heerlijk verblijven en ligt de temperatuur overdag tussen de 20 en 25 graden. Zomers kan het heerlijk warm worden. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 25 en 35 graden, met soms uitschieters naar 40. Soms geeft de weersverwachting een regen- of onweersymbool aan. Dit gebeurt vooral laat in de middag, er trekt een onweer voorbij dat na een half uurtje weer is opgeklaard. Heerlijk fris en goed voor de tuin en de afkoeling.

Zijn er heuvels of is het vlak? Hongarije heeft allebei. Ons huis ligt op vlak land met uitzicht op de bergen. Ook op de poesta geniet je van uitgestrekte vlakke vergezichten. Het gebied rond Eger, op 20 autominuten, is een schitterend heuvel- en berggebied, vol met wijnvelden.

Geld – Hoe zit het met betalen en pinnen?

Zijn er ook euro’s? Hongarije hoort sinds 2004 bij de Europese Unie. Betalen gebeurt met de Hongaarse forint. Momenteel krijg je zo’n 305 forint voor 1 euro.

Hoe kan ik betalen? Je kunt met je Nederlandse pinpas betalen. De bank verwerkt de forinten automatisch in euro’s op jouw rekening. Uiteraard is contant betalen ook mogelijk. In de omgeving van de grens kun je kiezen uit euro’s of forinten.

Kan ik pinnen? Ja, je kunt gewoon pinnen. Contant geld neem je, net als in Nederland, op vanuit een betaalautomaat. Als je pint krijg je forinten, 100 euro is ruim 30.000 forint.

Wat is het prijspeil in Hongarije? Het prijspeil in Hongarije ligt een stuk lager dan in Nederland. Dat komt vooral door het arbeidsloon. Geïmporteerde artikelen, zoals elektronica kunnen juist weer duurder zijn.

Wat kost het om uit eten te gaan? Wij gaan heel regelmatig uit eten. In een goed restaurant betalen we rond de 50 euro voor 4 personen. Dat is voor 4 hoofdgerechten met een drankje.

Moet ik al forinten regelen in Nederland? Dit is niet nodig. Onderweg kun je pinnen met je pinpas en zodra je boodschappen gaat doen kun je pinnen. In de buurt van de grens kun je zowel met euro’s als met forinten betalen.

Taal – Kan ik mezelf verstaanbaar maken?

Welke taal spreken ze daar? Er wordt Hongaars gesproken in Hongarije. Dit is niet zoals menigeen denkt een Slavische taal, maar een taal verwant aan het Fins, een Fins-Oegrische taal om precies te zijn. Het klinkt echt volledig anders dan we gewend zijn. In Vidám Ház liggen verschillende boekjes met algemene uitdrukkingen in het Hongaars.

Kan ik terecht met Engels of Duits? Ja, jongeren leren al op de lagere school Engels en vaak Duits. In restaurants worden de menu’s weergegeven in drie of meer talen: Hongaars, Engels en Duits.

Welke taal spreken de mensen in het dorp? In Négyes wonen zowel jonge als oudere mensen. De jongeren spreken bijna allemaal Engels. Onze beheerder, Julia spreekt vloeiend Engels. Haar broer Zolli werkt in de dorpswinkel en spreekt eveneens goed Engels.

Wegen – Wat kan ik verwachten en begrijp ik de verkeersborden?

Hoeveel kilometer is het en hoe lang doe ik hierover?Van Utrecht naar de Hongaarse grens is het 1.160 kilometer. Wij rijden hier – met iedere twee uur stoppen – 10,5 uur over. Négyes ligt 300 km van de Oostenrijkse grens. Hier doen we 2,5 uur over. De rit naar Hongarije is snel en prettig rijden, omdat je veel snelweg hebt met weinig bochten.

Hoe zijn de wegen? Aankomen in Hongarije is heerlijk! De snelwegen zijn super, goed onderhouden en van hoge kwaliteit. In de hele kleine dorpjes kan de kwaliteit van de wegen iets minder zijn, maar ook deze zijn goed te berijden.

Moet ik tol betalen en hoe doe ik dat? In Oostenrijk en Hongarije moet tol betaald worden. Voor Oostenrijk heb je toltickets voor 10 dagen, 2 maanden of 1 jaar. Voor Hongarije zijn het tickets voor 10 dagen, 1 maand of 1 jaar. Je koopt de tickets eenvoudig langs de snelweg. In Duitsland wordt het al duidelijk aangegeven bij de tankstations. Oostenrijk werkt met een stickervignet dat je in je raam moet plakken. Hongarije heeft een elektronisch vignet. Bonnetje even bewaren. In Duitsland kun je, als je wilt, ook al het vignet voor Hongarije kopen. De kosten voor Oostenrijk bedragen € 8,90 en Hongarije omgerekend € 11,00 per 10 dagen. Voor actuele prijzen of online boekingen kijk dan op: https://www.tolltickets.com/country/austria/vignette.aspx?lang=nl-NL,
https://www.tolltickets.com/country/hungary/vignette.aspx?lang=nl-NL

Hoe hard mag ik rijden op de snelweg? De maximale snelheid in Duitsland is onbeperkt tenzij anders aangegeven. Er wordt bij de grote steden regelmatig gecontroleerd. Voordeel is dat de bekeuringen naar onze maatstaven niet duur zijn. De maximumsnelheid in zowel Oostenrijk als Hongarije is 130 km.

Waar kan ik overnachten? Er zijn heel veel leuke plekken om te overnachten, wij hebben ook “vakantie routes” opgezet, waarin je in 3 tot 4 dagen een leuke betaalbare reis hebt met activiteiten onderweg. Wij maken veelvuldig gebruik van Apparthotel Alte Innbrücke. Dit ligt op de Duits-Oostenrijkse grens. Wanneer je boekt via Booking.com kun je op dezelfde dag voor 16.00 uur je boeking kosteloos annuleren. Handig. De kosten voor een overnachting voor 4 personen incl. ontbijt en hond kostte ons afgelopen keer €79,- (Tip: tank ook meteen even voordat je weer de snelweg op rijdt)

Verder biedt de website http://www.linksundrechts.com/nl/ meerdere adressen in de buurt van de snelweg. Kijk ook eens voor inspiratie onderweg op http://blog.zimmerfrei.nl/.

Veiligheid en gezondheid

Is Hongarije veilig? Veiligheid wordt door de Global Peace Index ieder jaar opnieuw gemeten. In 2012 nam Nederland wereldwijd de 30ste plek, terwijl Hongarije 10 plekken “veiliger” is op de 20ste plek.

Wat is het niveau van de gezondheidszorg voor toeristen? Het niveau van de medische kennis in Hongarije is hoog. Toeristen hebben recht op gratis hulp in urgente gevallen. Hongarije heeft een zeer uitgebreid aanbod aan betaalbare tandartsen, plastische chirurgen en kaakchirurgen, hiermee staan ze in de top 10 van aanbieders voor behandelingen voor buitenlanders in Europa. Zie ook ons blog over tandartsen.

Waar zit de dichtstbij zijnde dokter of tandarts? Ons dorp wordt meerdere keren per week bezocht door een tandarts en een dokter. Deze afspraken vinden plaats in een deel van het gemeentehuis.

Eten en boodschappen doen

Wat eten Hongaren? Hongarije staat bekend om de heerlijke goulash. Traditioneel Hongaarse gerechten zijn heerlijke vleesgerechten met seizoengroenten zoals koolsoorten, aardappels en asperges. Bepaalde fruitsoorten, vers brood, kazen en honing zijn eveneens populair, net als gevogelte als gans en eend. Ook de vegetarische keuken is in opkomst, in ieder restaurant vind je vegetarische opties.

Waar kan ik boodschappen doen? Er zijn heel veel supermarkten in Hongarije, groot en klein. De Tesco is een grote hypermarkt, waar van alles te krijgen is. Dagelijkse boodschappen met alle bekende merken, maar ook kleding en elektronica. Het zijn enorme winkels. Verder is er de Aldi met exact dezelfde producten als in Nederland. Andere ketens zijn Spar Supermarkt, Penny en ook de Hongaarse ketens CBA en Coöp.

Waar kan ik praktische informatie over de buurt krijgen? In ons huis liggen verschillende mappen met brochures en informatie. Zoals de dichtstbij zijnde banken, openingstijden, vuilnisophaaltijden en nog veel meer. Je kunt ook altijd informeren bij onze beheerder en buurvrouw Julia.

Is er internet? Ja, In Négyes bevindt zich een router van het bedrijf Borsodweb. http://www.borsodweb.hu/services/hotzones. Elke dag heb je recht op een gratis uur internet. Wil je meer, dan koop je een internetkaart voor € 4,90. Deze is 30 dagen 24 uur per dag geldig.

Staat jouw vraag er niet tussen, dan horen we dat graag!

  Geef een reactie

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Referenties

  Direct boeken?

  Voornaam:

  Achternaam:

  E-mail:

  Beschikbaarheid:

    vrij     bezet

  Datum aankomst:

    Uw selectie     bezetOK

  Datum vertrek:

    Uw selectie     bezetOK

  ⇓ Klik hier voor gratis E-boek

  Dowload gratis E-boek